Després de la gran celebració del nostre 15 aniversari juntament amb antics directors i cantaires de Tessàlia, aquest trimestre estem immersos en un nou projecte sobre la música coral del País Basc. El repertori el conformen un conjunt de cançons populars, sacres i nadalenques basques de Javier Busto, David Azurza, P. Donostia, entre d’altres. Darrera aquest projecte hi ha molts mesos d’esforç, treball e il·lusió que aviat veuran la llum en els propers concerts de Nadal previstos pels dies 19 de desembre i 10 de gener.
A més dels assajos habituals, inclosos els intensius i parcials per cordes, guiats pel nostre nou director Xavier García, hem gaudit de tres activitats molt especials: la visita de David Azurza, la clàsse de tècnica vocal amb Eulàlia Fantova i un taller de ritme amb Michèle Alderete. Us les expliquem ràpidament.
Aprofitant el seu pas per Barcelona a finals de setembre, el compositor i intèrpret basc David Azurza, va compartir un assaig amb el cor per treballar algunes de les seves peces més emblemàtiques com són “Querida madre”, una cançó de bressol popular nadalenca, i “Suari Kanta”, una nadala plena de sonoritats contemporànies. Va ser una oportunitat única per assajar amb el compositor les seves pròpies cançons i aprofundir-ne el seu estudi i comprensió sobretot en certes parts que presentaven més complicacions.
A mitjans de novembre la mezzosoprano Eulàlia Fantova va oferir-nos una classe col·lectiva de tècnica vocal. Va treballar per cordes diferents exercicis de tècnica vocal, que després vam aplicar al motet “Ave Maria”, de Javier Busto. El resultat va ser increïble: les veus van empastar molt més i van guanyar ‘verticalitat’.
Unes setmanes després vam desplaçar-nos a Vilassar de Dalt on, acollits al bonic Centre Cultural la Massa, vam dedicar tot un dia al cant. La jornada de fortes pluges i d’assaig intensiu va concloure amb un magnífic taller de ritme i cos amb Michèle Alderete, la reconeguda cantant del quartet vocal Gema 4 i directora del grup vocal Ol’Green. La Michèle ens va fer moure tot l’esquelet marcant ritmes diferents amb la veu, peus i mans que suposaven tot un repte de coordinació personal i grupal. Una experiència única que ens va permetre sentir el cant amb més lleugeresa en el nostre cos.